Workshop in Salzburg

During a three days-workshop (from Tuesday 30th April until Thursday 2nd May 2019) we will meet at Salzburg University (Austria) for a final and fruitful brainstorming on the ongoing “DAAD Quality Network Biodiversity Kenya”. The venue will be the Evolutionary Zoology group of the Department of Biosciences, University of Salzburg, Austria.

DSC_0368

We will reflect our work which we have performed during the past three years, and will think about new activities such das data collection during the next months and years. In detail we will discuss the following topics:

1. Data sets collected in Taita Hills during August 2018, identifying knowledge (i.e. data) gaps, which could be closed during the next months;
2. Potential Synthesis studies, based on joint-socio-ecological data sets which has previously been collected in the three study areas during the past three years;
3. Future collaboration (after the year 2019)!

Preliminary programme of the workshop

Flyer of the workshop

Time Topic Speaker
Monday,  29th April
Evening Arrival in the Guesthouse of the University of Salzburg
 – 19:00: Eat and Meet @Zum Sarr (African/Austrian cuisine)
Tuesday,  30th April
9:00 (30 min) Welcoming / aims of the workshop; Animal ecology (invertebrates) JC Habel
9:30 (30 min) Animal ecology (vertebrates) B Apfelbeck / JC Habel
10:00 (30 min) Vegetation ecology C. Schmitt
10:30 (30 min) Rapid Ecosystem Function Assessment S. Meyer
11:00 (30 min) Coffee break
11:30 (30 min) Land cover changes detection M Teucher
12:00 (30 min) Land tenure T Bendzko
12:30 (30 min) Social sciences M Nzau
13:00 (30 min) Discussion – Indicating knowledge gaps and final activities in 2019 (group-wise) all
13:30 (60 min) Lunch
14:30 (60 min) The challenge to perform transdisciplinary studies C Paul
15:30 (30 min) Overview of data sets M Nzau
16:00 (30 min) Coffee break
16:30 (90 min) Discussion – General topics, combining study regions and working packages all
18:00 Beer and other drinks
Wednesday, 1st May
9:00 (60 min) Insights and outlook from Kenyan partners H Shauri
A Maarifa
M Maghenda
10:00 (60 min) Discussion – General topics, combining study regions and working packages all
11:00 (30 min) Coffee break
11:30 (90 min) Discussion – General topics, combining study regions and working packages all
13:00 (60 min) Lunch
14:00 (120 min) Discussion – Future activities – Culture and Conservation in East Africa all
16:00 (30 min) Coffee break
  Discussion – Future activities – Culture and Conservation in East Africa all
17:30 Beer and other drinks – Travelling back to Munich and elsewhere